Een nieuwe auto is op zich vaak al duur genoeg. Autokopers staan vaak dan ook zuur te kijken wanneer ze geconfronteerd worden met de BPM. Deze belasting bedraagt al gauw honderden of zelfs duizenden euro’s, en moet afgedragen worden bij elke aankoop van een auto of motorfiets. Hiermee staat Nederland zelfs in de top drie van Europese landen waar deze vorm van belasting het hoogste is. Het is dan ook niet vreemd dat veel autokopers hun heil over de grens zoeken. Immers, de Nederlandse fiscus kan geen belasting heffen op aankopen in het buitenland, zo is de gedachte.
Waarom mensen graag een auto in het buitenland kopen
Wie in Duitsland of Polen de sleutels van een nieuwe auto in de hand gedrukt krijgt, is vaak maar wat blij. Je hebt namelijk niet die torenhoge Nederlandse BPM hoeven betalen. Tevreden rijd je in je nieuwe auto terug naar huis, om de volgende ochtend je bolide in Nederland te laten registreren en een kenteken aan te vragen. Bij deze verplichte registratie blijkt dan dat je toch nog BPM moet betalen. In de eerste instantie lijkt dit trucje dus niet te hebben gewerkt. Helemaal aan de BPM ontkomen kan dus niet, maar je kunt het totale bedrag aan belasting wel flink omlaag brengen en kun je zelf je BPM berekenen.
Betaal minder belasting, zelf BPM berekenen
Normaal gesproken stelt de Belastingdienst vast hoeveel BPM je moet betalen. Dit doen zij op basis van standaardgegevens die per merk en type auto opgaan. Wie een beetje thuis is in de wereld van tweedehands auto’s weet echter dat twee voertuigen van hetzelfde merk en type maar zelden echt hetzelfde zijn. Zaken als een hoge kilometerstand en ondergane reparaties kunnen de waarde van een auto fors omlaag brengen. In het verleden zijn dan ook verschillende rechtszaken gevoerd tegen de Belastingdienst, en met succes. Dankzij de rechter bestaat er nu de tegenbewijsregeling. Deze regeling stelt dat je ook zelf gegevens zoals de waarde van je voertuig aan de Belastingdienst mag voorleggen. Is deze informatie goed onderbouwd, dan moet de fiscus hiervan uit gaan bij het BPM berekenen.
Zelf je BPM berekenen met de BPM calculator
De Belastingdienst gaat er bijna altijd van uit dat een auto in betere staat is dan hij werkelijk is. Door gebruik te maken van de tegenbewijsregeling en zelf je BPM te berekenen bespaar je dan ook al gauw honderden euro’s aan belastingen. Het zelf uitzoeken van de werkelijke waarde van een auto kan echter knap lastig zijn. Bovendien valt het ook nog niet mee om te voldoen aan de vereisten die de Belastingdienst stelt. Met behulp van de BPM calculator maak je echter snel en gemakkelijk een betrouwbare berekening, die ook nog eens wordt geaccepteerd door de Belastingdienst. Voer eenvoudig de gevraagde gegevens in, en de calculator zal je BPM berekenen. Daarnaast kun je ook nog eens het aangifteformulier voor de BPM automatisch laten invullen. Als zakelijk importeur maak je al voor enkele tientjes per maand onbeperkt gebruik van de BPM calculator. Hiermee kun je de BPM berekenen voor zoveel auto’s als je maar wil.